Weblog Kira

9 maart 2016;

De pups van Kira from the Frisian Village en Oldamster Labrador Heem Dark Moon, oftewel Kira en Maxx zijn geboren.

Het is een beetje hetzelfde verhaal geworden als dat van moeder Jiba vier jaar geleden. Vreugde en verdriet.
Na de hele dag gaten graven in de tuin, maar tussendoor toch heel rustig slapen en ook gewoon blok om en eten, begonnen ’s nachts om een uur of één de echte zichtbare weeën te komen. Vaak eten ze bijna niet meer voor de bevalling en veel plassen en poepen, maar dat was niet het geval, daarom dacht ik dit kan nog wel even duren. Maar nee hoor, om 1.45 uur ‘poepte’ ze haar eerste pup uit. Omdat dit heel vlot ging met weinig gepers, dacht ik dit gaat mooi en heel anders dan bij moeder Jiba, die maar bleef omlopen en persen.
Toch bleek de pup al voor de geboorte te zijn overleden, ik kreeg haar niet meer op gang, heel jammer, want het was een heel mooi teefje van 4.05 gram. Om 2.20 uur werd er een reutje geboren van 3.65 gram. Heel vlot hier achteraan om 2.30 uur weer een reutje van 375 gram. Om 3.00 uur weer een teefje van 4.30 gram. Gelukkig kon ik Kira hierbij helpen, want dit was een dikkertje in stuitligging.
50 min. later weer een klein teefje van 305 gram en daarna zag ik Kira persen, er kwam helder vruchtwater en verder gebeurde er niets meer. Dan kan je alleen maar afwachten en op de klok kijken. Op advies van Jan de Groot, fokker en baasje van Maxx, oude kaas en karnemelk gegeven, maar het mocht niet baten. Kira was wel heel helder maar er waren geen persweeën. Jammer genoeg is dit reutje (395 gram) ook tijdens de geboorte overleden. Om 6.00 uur, 20 min. later dan de vorige kwam er nog een dikke reu van 450 gram, weer in stuitligging die het zonder hulp ook niet had gered. Om 7.25 uur werd er nog een heel klein teefje geboren van 265 gram. Deze bleek maar wat te sabbelen, i.p.v. echt goed te drinken, daarom melkpoeder gehaald en een flesje geprobeerd. Dat lukte ook niet  goed, daarom met de pup op de borst naar de dierenarts voor advies. Hij heeft me voor gedaan hoe je sondevoeding moet geven. Omdat het gewicht met zelfstandig drinken vrijwel gelijk bleef, hebben we haar toch maar met sondevoeding bijgevoerd.
Kira is de vierde generatie die hier is bevallen, vervolgens overgrootmoeder Jessy, grootmoeder Damy en moeder Jiba en tante Amby. Het is Kira haar eerste nest en elke keer gaat de geboorte van de pups weer anders.
Wat dan weer zo mooi is, is dat ze zonder voorlichting precies weet wat ze moet doen. Na de geboorte vlies doorbijten, navelstreng doorbijten, alles opeten incl. placenta, pup likken/activeren
en die gaat drinken alsof ze het eerder hadden gedaan. En dat alles op de neus, want de oogjes en oortjes van de pup zitten nog helemaal dicht.
Het is sinds 1995 (A-nest) mijn 12e nest en daarom beginnen de namen van de pups straks dan ook met een L.

Image5 pups pas geb

updates weblog via “berichten”

Weblog Dracht Kira:

Kira verwacht rond 11 maart pups van Maxx
Hieronder houden we een weblog van de dracht en straks van het nest bij

“De laatste loodjes”
Vorige week, 27 febr. t/m 6 maart, hadden we voorjaarsvakantie, d.w.z. Dirk had een week vrij van school. Zodoende konden we mooi de werpkist in elkaar zetten en de kraamkamer klaar maken. Op de mooie dagen zijn we nog lekker naar het bos en het strand geweest. We hebben een heerlijke strandwandeling gemaakt van Den Helder (Huisduinen) naar het strandpaviljoen Citadel. Dat kon nog mooi, want Kira was nog goed ter been. Straks zitten we voorlopig aan huis gekluisterd, dat nu nog even van de uitjes genieten. Het strandpaviljoen was open, dat we konden het nuttige (even pauze voor de honden J) met het aangename combineren. Op de terugweg, met een hele mooie ondergaande zon, zijn we nog even bij de baasjes van “Goeie Durk” langs geweest (Huisduinen). Zij hadden een hond van ons uit het ‘G’ nest.

Hieronder de foto’s van de wandeling

Image4

Kira dracht

Omvang van Kira met 4 weken was 64 cm / 74 cm  en  30,5 kg
5  wkn.      A : 77 cm / B : 67 cm
6  wkn.      A : 84 cm / B : 75 cm
7  wkn.      A:  87 cm / B : 81 cm
8 wkn        A:  92 cm / B : 82 cm en 38.5 kg

Kira vandaag nog gewogen en is totaal 8 kg gegroeid en is nu bijna een meter in omvang.
Je ziet van bovenaf goed dat ze breder is geworden, maar een echte hangbuik heeft ze niet.

Kira is drachtig!

!cid_018ED0EA6B524E15941CE599FFDDAD2E@MSI